Lukoil Online Resmi Satış Sitesi
Yolculuk

5W-30 Ne Anlama Geliyor?

Bir motor yağının viskozitesi, donma sıcaklıklarında akışkan kalmanın yanı sıra, yüksek sıcaklıklarda hareketli parçalar üzerinde koruyucu bir film tutma yeteneğidir. Viskozite, motor parçalarının kuru sürtünmeden korunma derecesini ve erken aşınma olasılığını belirler. Ayrıca motorun belirli bir sıcaklıkta ne kadar hızlı çalışacağını da belirler.

Viskozite, SAE xW-x0 formatında, uluslararası SAE J300 terminolojisine göre sınıflandırılır.

- W harfi kış (Winter) anlamına gelir; bu, yağın dondurucu havalarda kuru sürtünmeye karşı koruma sağladığı ve kışın kullanılabileceği anlamına gelir.

- Soldaki sayı (5) yağın direnç kuvvetini karakterize eder, yani soğuk bir motorun çalıştırılabileceği minimum sıcaklığı gösterir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, yağ pompasının, motor parçalarının kuru sürtünmesi tehlikesi olmadan yağı pompalayacağı sıcaklık da o kadar yüksek olur. 5W etiketi, yağın -30 °C'ye kadar düşük sıcaklıklarda motorun kolay çalıştırılmasını sağladığını gösterir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 0W yağ -35 °C'ye kadar, 10W yağ ise yalnızca -25 °C'ye kadar kullanılabilir.

- Sağda (30) rakamının bulunması yağın dört mevsim kullanılabildiğini gösterir. Teknik olarak bu rakam, Yüksek Sıcaklık Yüksek Kesme Viskozitesi (HTHS), yani yağın motor çalışma sıcaklıklarında (100 ila 150 °C) işlevlerini ne kadar yerine getirebildiği anlamına gelir. Sayı ne kadar düşük olursa yağ o kadar sıvı olur. Tersi şekilde de, sayı ne kadar yüksek olursa, viskozite de o kadar büyük olur. Üstelik düşük HTHS değerine sahip yağlar, motorun çalışmasında daha az enerji harcar, bu da yakıt tüketimini ve bazı motor bileşenlerindeki aşınmayı azalttığı anlamına gelir. 30 sayısı en düşük HTHS değerlerinden biridir ve yağın yakıt verimliliğinin yüksek olduğunu gösterir.

Ancak yağ seçiminde öncelikli faktörün otomobil üreticisinin tavsiyeleri olacağını bir kez daha hatırlatmak isteriz. HTHS hakkında daha fazla bilgiyi makalemizde okuyabilirsiniz.

Böylece, 5W-30 işareti, yakıt ekonomisinin yanı sıra, -30 °C'ye kadar düşük sıcaklıklarda motorun verimli çalışmasını ve korunmasını sağlayan bir motor yağı olduğu anlamına gelir.

5W-30 Motor Yağının Özellikleri

  • Şehir trafiği ve start-stop modu da dahil olmak üzere yüksek yük koşullarına uyarlanmıştır.
  • Mükemmel oksidasyon, korozyon önleme ve düşük sıcaklık özelliklerine sahiptir.
  • Mükemmel penetrasyon gücüne sahiptir.
  • Motor parçalarını ve bileşenlerini etkili bir şekilde soğutur.
  • Yüksek düzeyde kimyasal ve termal stabiliteye sahiptir.
  • Garanti süresi boyunca ve garanti sonrası kullanılabilir.

LUKOIL tarafından üretilen tüm 5W-30 yağ türleri, düşük viskoziteli çok dereceli yağlar olarak sınıflandırılır. Yaz ve kış yağlayıcılarının test edilmesinde kullanılan yöntemlere göre başarıyla test edilmiştir. Bu tür motor yağları, güvenli bir soğuk çalıştırma sağladıkları ve iyi pompalanabilirliğe sahiptirler. Yağın pompalanabilirlik özellikleri -35 °C sıcaklığa ayarlanmıştır. Koşullu eşik 60000 mPa*s'dir.

LUKOIL'in 5W-30 motor yağları, çeşitli otomobil markalarının benzinli ve dizel motorlarında kullanıma çok uygundur. Ürün yelpazesinde çok sayıda ürün bulunmaktadır, böylece ihtiyaçlarınıza en uygun seçeneği seçebilirsiniz.

Düşük sıcaklıklarda, viskozitesinin düşüklüğü nedeniyle motorun servis ömrünü uzatarak termal arıza olasılığını azaltır. Motor parçalarını erken aşınmaya karşı etkili bir şekilde korur ve yüksek korozyon direnci sağlar.

100 °C'deki viskozite 9,3 ile 12,5 mm2/s arasında değişir ve genellikle üst sınıra yaklaşır. Bu sayede 5W-30 etiketine sahip ürünler performans özelliklerini uzun süre korur.

Kaynak yalnızca viskozite SAE standardı tarafından tanımlanan alt sınırı aştığında tükenir.

Yağ Sıcaklık Aralığı: 5W-30

İyi performansı nedeniyle çok dereceli motor yağları geniş bir sıcaklık aralığında kullanılabilir. Soğuma veya ısınma ihtimali ile motor yağı değiştirme gerektirmez.

Testler 5W-30'un aşağıdaki uygulamalar için uygun olduğunu göstermiştir:

Kış mevsiminde  -30 °C'ye kadar sıcaklıklarda ve motor 100-150 °C'ye kadar ısındığında viskoziteyi, korozyon önleme özelliklerini ve diğer önemli parametreleri korur.

Kışın sıcaklığın -35 °C'ye düştüğü durumlarda da bu ürün kullanılabilir. Ancak bu sıcaklık uzun süre devam ederse, onu 0W30 kategorisindeki yağlayıcılarla değiştirmek daha iyidir.

Yağ viskozitesi 5W-30

5W-30 işaretli LUKOIL yağının minimum uygulama sınırı -30 °C'dir. Akışkanlığını ancak -40 °C'de kaybettiği için soğuk havalarda Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kullanılabilir. Ayrıca ürün 150 °C sıcaklıkta dahi gerekli performans özelliklerini korur, böylece bu yağın kullanıldığı motor aşırı termal yük altında bile çalışmaya devam eder.

Ancak bunlar laboratuvar koşullarında yapılan testler sırasında elde edilen göstergelerdir. Özellikle testler için yakıt ve suyla seyreltilmemiş ve aynı zamanda karterde her zaman küçük miktarlarda kalan eski yağla karışmayan bir motor yağı kullanılır. Uygulamada -40 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda ürün akışkanlığını kaybedebilir. -30 °C'ye odaklanmak daha doğru olacaktır.

LUKOIL tarafından üretilen 5W-30 motor yağları

LUKOIL, benzinli veya dizel motorlarla donatılmış hemen hemen tüm modern binek otomobilleri kapsayan bir dizi 5W-30 motor yağı üretmektedir.

LUKOIL GENESIS SPECIAL C3 5W-30

Ürünümüz son nesil dört mevsim tam sentetik düşük küllü motor yağıdır. Yağ, turbo şarjlı ve Dizel Partikül Filtresi ile donatılmış modern binek otomobil ve hafif kamyon motorlarına yönelik geliştirilmiştir.

Motor parçalarının ömrünü uzatmaya ve egzoz sonrası arıtma sistemlerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Garanti ve garanti sonrası kullanım sürelerinde servis istasyonlarında araç bakımda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. DPF ile donatılmış Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz, Renault motorları ve düşük SAPS yağları gerektiren tüm Japon, Kore ve Avrupa imalatı motorlar için önerilmektedir.

  • - API SN, GM Dexos 2, MB-Approval 229.52, MB-Approval 229.51, Renault RN 0700/0710, BMW LL-04, ACEA C3, API CF, MB 229.31, MB 226.5 özellikli yağları gerektiren motorlar için uygundur

LUKOIL GENESIS SPECIAL FD 5W-30

Ürünümüz, Avrupa ve Amerika üretimi binek otomobilin (Ford, Jaguar, Land Rover ve ayrıca Renault otomobillerinin benzinli motorları) benzinli ve dizel motorları için tavsiye edilir.

Ürün Özellikleri:

  • - Yakıt ekonomisini ve CO2 emisyonlarını iyileştirir
  • - API SL, ACEA A1/B1 ve ACEA A5/B5 yağları gerektiren motorlar için uygundur;
  • - Turboşarjlı motorlarda kullanılabilir.

LUKOIL GENESIS ARMORTECH JP 5W-30

Ürün, turboşarjlı ve üç etkili katalizörlerle (TWC) donatılmış olanlar da dahil olmak üzere Japon yapımı binek otomobillerin (Toyota, Honda, Infiniti, Lexus, Mazda, Nissan, Suzuki, Subaru, Acura) benzinli motorları için geliştirildi.

Ürün Özellikleri:

  • - Modern bir sürtünme değiştirici ile birlikte motorun düzgün çalışmasını ve yüksek yakıt ekonomisini sağlayan optimum viskozite ile karakterize edilir;
  • - Yanma amaçlı yağ tüketimini en aza indiren özel bileşimiyle öne çıkar;
  • - API SP/SP-RC ve ILSAC GF-6A (API SN, ILSAC GF-5) kullanımını gerektiren diğer üreticilerin motorlarında kullanılabilir.

LUKOIL GENESIS UNIVERSAL DIESEL 5W-30

Partikül filtreleri (DPF) ile donatılmış ve Orta SAPS yağlarının kullanımını gerektirenler de dahil olmak üzere General Motors, Mercedes-Benz, Toyota, Hyundai, Kia, Lexus vb. tarafından üretilen modern dizel otomobillere yönelik yağ.

Yağ Özellikleri:

  • - Düşük sülfatlı kül içeriği ile karakterize edilir, yağ filtrelerinin daha az kirlenmesini ve motorda düşük sıcaklıkta çamur oluşumunu sağlar ve böylece erken aşınmasını önler;
  • - Mükemmel deterjan ve dağıtıcı özellikleriyle karakterize edilir;
  • - Optimum viskozitesi sayesinde yüksek yakıt ekonomisi sağlar;
  • - Benzinli motorlarda (binek araçlarda veya hafif ticari araçlarda – teknik özelliklere göre) kullanılabilir.

Doğru Yağ Nasıl Seçilir

Yanlış seçilmiş yağ yalnızca motora zarar verir, bu nedenle seçim yaparken otomobil üreticisinin tavsiyelerine uymanız gerekir. Bunlar kullanıcı el kitabında bulunabilir veya aracınızın yetkili satıcısında kontrol edilebilir. Alternatif olarak çevrimiçi seçicimizi kullanabilirsiniz